Santa Maria de Castell-llebre

En un bell mirador sobre la vall del Segre s’hi pot trobar l’església de Santa Maria de Castell-llebre. Aquest petit temple romànic de l’Alt Urgell es fa petit entre la immensitat de la natura que hi ha al seu voltant, un lloc místic que en temps antics havia tingut una importància estratègica al tenir una visió privilegiada d’un espai pas com és la vall del riu Segre. Des de Santa Maria de Castell-llebre es poden veure un bon nombre de muntanyes pirinenques, el pantà d’Oliana i tot el tram del riu Segre d’aquesta zona.

L’església de Santa Maria de Castell-llebre, tal com denota el seu nom, està ubicada en  un indret on antigament s’hi havia ubicat un castell, d’aquesta fortificació, de la qual hi ha les primeres referències entre l’any 942 i 967, pràcticament no en queda res, només algunes pedres situades en el turó on hi ha el temple romànic. D’altra banda Santa Maria de Castell-llebre es calcula que es un edifici amb parts datades entre el segle XI i XIII i el seu element més vistós és el campanar de dos pisos. La visió de l’edifici és pràcticament la d’un edifici penjat, a tocar del precipici que hi ha al damunt del riu Segre, el monument aprofita al màxim els límits del turó a on es troba. L’ indret és, per tant, un espai de gran bellesa, tant per l’església romànica que el presideix com per l’impressionant entorn natural que l’envolta.

El nom de Castell-llebre ve, tal com s’ha dit, de l’antic castell que s’havia aixecat en aquest turó però també d’una llegendària llebre. La llegenda diu que el baró de Peramola, senyor feudal d’aquells dominis, caçava per aquella zona quan es va trobar una llebre, el baró la va començar a perseguir però no la va atrapar fins que aquesta s’aturà als peus d’una imatge de la Mare de Déu. És per aquesta raó que, en el turó on van trobar la imatge al costat de la llebre, es va decidir construir-hi l’església de Santa Maria de Castell-llebre. El temple es troba al terme municipal de Peramola, al sud de la comarca de l’Alt Urgell. Per arribar-hi, un cop arribats a Peramola cal anar fins al restaurant Can Boix, al costat d’aquest establiment és on comença el camí cap a Santa Maria de Castell-llebre que, previsiblement, no es podrà fer amb cotxe.

Deixa un comentari

Gràcies a Wordpress.com.

Up ↑

Descobriu-ne més des de Llampant Il·lustracions

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint